86. srečanja Konventa je potekalo v petek dne 21. marca 2014 s pričetkom ob 17:30 uri na posestvu Brič
Dnevni red:
1. Srečanje z gostiteljem
2. Otvoritev srečanja
3. Potrditev zapisa zadnjega srečanja
4. Razprava o osnutku programu dela in finančnem planu za leto 2014; Vojko Starovič in Branko Pavlin
5. Razprava o kandidatih za prejemnike plakete in priznanj; Dravo Ferligoj
6. Predstavitev in pokušina kolekcije kleti pod vodstvom Iztoka Klenarja
7. Tema vino, predavanje Iztoka Klenarja
8. Ocenjevanje
9. Razno
Prisotni člani Konventa: Vojko Čok, Iztok Klenar, Dravo Ferligoj, Andrej Škrk, Miran Verdel, Aljoša Tomaž, Janko Kosmina, Lojze Peric in Vojko Starovič
Kandidata za člana: Marko Mulej in Samo Ščukovt.
Ad. 1
Na čudovitem posestvu na vrhu griča, pokritega z vinogradi, nas je pričakalo pozno popoldansko sonce in pogled na morje v daljavi. Do tega skritega sveta v zaledju slovenske Istre pelje prašna pot iz doline Dragonje. Začne pa se tako, da je potrebno prečiti potok Rokavino kar po kamniti strugi. Zelo slikovito in povsem drugačno.
Naš gostitelj je bil ponovno naš kletar Iztok Klenar, ki je na tem posestvu leta nazaj začrtal njeno tehnološko vsebino. Sedaj pa je ponovno našel nove izzive. Po začetnem pozdravljanju in nevezanem klepetu smo dočakali tudi posamezne zamudnike in se posedli za pripravljeno mizo v sprejemnem prostoru z veselo plapolajočim plamenom v kaminu.. Za mizo so nam ob pripravljenem narezku, siru, pršutu, panceti in odlični domači klobasi postregli s kupico suhega Rumenega muškata 2011, ki se je izkazal za odličen aperitiv. Ko še zadnji zamudnik, trikrat dodatno usmerjan Miran, spil svojo kupico, smo se odpravili na ogled kleti.
Po arhitekturo kleti se je podpisal slovenski arhitekt Boris Podrecca. Zanimiv, modernističen, podolgovat, škatlast objekt, domiselno narejen iz materialov okolja: kamen, les, terakota, suho zidani zidovi in s tlemi iz zbite zemljo. Takoj poleg se v enakem arhitekturnem stilu vzdiguje še bivalna vila lastnika z luksuznimi apartmaji za goste. Vendar pa objekt, ki smo ga obiskali leta 2005, pri samem vzdrževanju kaže kar nekaj težav.
Leta 2005 smo v zgodbo o zgodovini Briča napisali naslednje:
»Prvi zapiski v cerkvenih knjigah omenjajo to posestvo v cerkveni lasti škofije Koper. V neposredni bližini je bila včasih tudi poseljena vas Brič, katere vaščani so pomagali pri opravilih na posestvu, imeli so tudi cerkev, ki stoji še danes. V novejšem času so si last izmenjevale bogate koprske družine in so imele tu svojo letno rezidenco. Po II. sv. vojni je nova socialistična oblast želela pokazati svoje dobre namere, predvsem pa zaradi referenduma o tržaških conah A in B, posestvo je preorala, meliorirala in spremenila v donosno njivo, katero so obdelovali lastniki, okoliški kmetje. Kmalu po letu 1952 pa so razglasili zadrugo in kmetje so morali postati zadružniki, kasneje pa solastniki zadružne imovine. Obubožano Zadrugo Šmarje je kmalu prevzela močna Zadruga Agraria Koper, njene vinograde je pa kot p.o. prevzelo v upravljanje takratni TOZD Vinokoper in skrbelo za imetje. Po stečaju Vinokopra koncem 80tih je imetje odkupil nesojeni agro-podjetnik N. Tripar s pomočjo bančnega kredita. Ta je takoj odstopil od plačevanja obrokov kredita, banka pa je bila primorana v prodajo posestva. Kupca je našla v g. Enverju Moraliču, ki je tudi lastnik koprskega Kemiplasa. Na srečo je poznani poslovnež iz Hrvaške vzel zadevo zares in z obnovo, takrat 18 Ha velikega posestva, so pričeli 1997 leta. Vlaganja so šla v posest in infrastrukturo, v ljudi, tehnologijo in končni pridelek. Usmerili so se v kakovost, sonaravno pridelavo, držijo se sistema integrirane predelave.«
Med ogledovanjem kleti nam je Iztok povedal, da je Brič res posestvo, saj pridelujejo tudi oljčno olje in grapo ter sušijo grozdje. Posestvo s 36 ha vinogradov krasi tudi neobčutljivost na sušo, saj hrib pokrit z debelo plastjo prsti. Posestvo zaposluje 7 ljudi, ki gojijo 8 sort trte: od belih Istrsko Malvazijo, Sivi Pinot, Chardonnay in Rumeni Muškat, od rdečih pa Refošk, oba Caberneta in Merlot. Lani so pridelali 300 ton grozdja. Klet je še vedno povsem moderna, tehnološko na visokem nivoju, nemška bucher preša, hladilni sistem velikih inox tankov, trije roto-inox tanki za maceracijo rdečih sort, italijanska polnilna linijo s kapaciteto 3200 steklenic na uro. Lastni specializiran laboratorij omogoča nadzor nad kvaliteto skozi celotni proces. Lesenimi sodi se nahajajo v prostoru s suho zidanimi kamnitimi zidovi, kjer so tla iz zbite zemlje posuta s prodom. Kapaciteta vseh posod je milijon litrov, kar je 3 x kapaciteta vinograda, kar povsem odgovarja za procese v kleti. V prejšnjih letih so sicer vzdrževanje zanemarili, tudi linije pridelave vina niso bile jasne. Sedaj to izboljšujejo, v lanskem letu so prodajo dvignili za 30%. Skratka nič jim ne manjka, da bi bili uspešni.
Ad 2,3
Za omizjem je konventuale s čašo Malvazije 2013, sveže in lepo mineralne v roki pozdravil in nagovoril Pretor Vojko Čok. Na kratko je povedal potek in namen srečanja ter vzkliknil: AD MAIOREM VINI GLORIAM. Konventuali so odgovorili: TAKO BODI.
Nato je dal v razpravo poslan dnevni red, ki je bil soglasno sprejet.
Ob zapisu prejšnjega srečanja, ki je bil sprejet brez pripomb, so se člani spomnili prijetnega druženja za Martinovo pri našem Urošu v Gažonu.
Ad 4
Pod to točko je tekla razprava o osnutku programa dela in finančnega plana za leto 2014. Za kraj naslednjega srečanja je bila predlagana Turistična kmetija Linč Rodik, kjer bomo imeli predavanje o sommelirstvu. Za septembrsko srečanje pa Kantina Rodica v Truškah. Za izlet pa je bilo predlagano Kutjevo in še kaka klet na področju Papuka. Na pobudo Kanclerja so se prisotni še zavezali, da bodo vsak v svojem krogu poiskali kandidate za dopolnitev članstva. Dravo je že takoj naznanil, da ima kandidata in sicer Zorana Širca, vodjo Sperbank iz Kopra. Na sam finančni plan, ki ostaja v dosedanjih okvirih ni bilo pripomb.
Ad 5
Glede kandidatov za podelitev priznanj je poročevalec Dravo menil, da pač ne moremo podeljevali priznanja v Toscano, ker to ne bilo smiselno, čeprav razume, da bi plaketo prav radi podelili Eleni iz kleti Dievole. V razpravi je bil podprt predlog, da se plaketa podeli Restavraciji Rizibizi, priznanje pa Restavraciji Brič.
Ad 6,7
Po zaključku »zahtevnega « formalnega smo se prepustili vedno zanimivemu vodstvu našega Iztoka, ki nas je poznavalsko popeljal skozi zgodbo Briča in novih razmišljanj.
Na tej poti smo pokušali Shaedonney 2013 iz soda. Še nekoliko moten je razveseljeval s svojo sadnostjo, mineralnostjo in lepo strukturo. Naslednja Malvazija flaširana letnik 2012pa z polnostjo in značilno aromo malvazija. Sledila je predstavitev mladičev, ki so plod spremenjenih razmišljanj in iskanj. Najprej Refošk letnik 2013 popolnoma brez žvepljanja in drugih dodatkov. Nato Mrelot 2013, ki že v tej zelo zgodnji fazi kaže bogastvo. Merlot 2005 najboljši letnik pa je še naprej namenjen zorenju. Odlikujejo ga reduktivni toni in žlahtnost, ki ima prihodnost. Pri tem je Iztok poudaril pomen rastišča, ki daje vinu specifičen karakter in stil. V vinu pa se odražajo tudi dolgoletne specifične izkušnje v njegovi pridelavi, čemur bodo prispevali tudi ti mladiči skozi svoje dozorevanje. Za sedaj je zelo zadovoljen z rezultatom.
Sledila sta že ustekleničen Merlot 2012 in 2007 z novo etiketo, ki ju krasijo vse značilne note Merlota. Iz Merlota smo skočili še na Caberne Sauvgnon v seriji 15.000 steklenic, bogate barve in strukture.
Ad 8
Poročanje je tokrat začel Aljoša Tomaž, ki ga je celoten izgled posestva navdušil, profesionalni nivo pa tudi pompoznost in hkrati intimnost. Veliko manj pa ga ja navdušil dostop po luknjasti cesti, ki je vsekakor potreben sanacije. Dravo je za osebje dejal, da ni kaj govoriti, da je Iztok ta pravi in da takih ni. Ob tem je Janko izrazil svoje obžalovanje, da Iztok ni več pri Vina Kopru. Njemu je Vino Koper in Iztok eno in isto. Sedaj pa tega več ni. Tudi ostali smo se temu mnenju pridružili, ampak tako pač je, je zaključil Iztok. Ob tem se je postavilo vprašanje, kakšni so lahko riziki glede lastništva. Iztok je glede lastnika Molariča dejal, da dokler bo on odločal, da bo v redu, saj je navezan n posestvo in podpira njegov razvoj. Glede njegovih naslednikov pa se kaže povsem druga scena. Samo je prezentacijo vina označil za odlično in se nato znova malo izgubil v ocenjevanju samega vina, namesto, da bi ocenjeval odnos do vina. Andrej pa je za končni vtis dejal, da je sam imel zelo velika pričakovanja, ker je toliko lepega slišal, da pa ga je potem sam izgled stavbe, ki kaže nekaj zanemarjenosti, pravzaprav razočaral. Vendar ni kaj, posestvo je lepo in ta pravo. Temu ustrezna je bila tudi skupna visoka povprečna ocena 8,6. Pohvalno, čestitamo.
Zaključek:
Čeprav z veliko pomočjo našega kletarja Iztoka, je bilo srečanje z posestvom Bričem vseeno odlično. Krasno posestvo, ki ima še veliko rezerv, kakor se je izrazil naš Pretor. Takih pozicij ni. Vsi verjamemo v Iztoka in srčno upamo, da bodo tudi lastniki znali podpret ta potencial in da ne bodo samo lovili kratkoročni dobiček, kar se velikokrat za dobre in dolgoročne projekte izkazuje za uničujoče.
Zapis pripravil:
Vojko Starovič