V Sloveniji imamo odlično monografijo izpod peresa Dušana Terčelja z naslovom Kultura vina na Slovenskem iz leta 2007. Knjiga nas popelje v spoznavanje vina in kulture vina na Slovenskem. Pri tem avtor kulturo vina postavi pred kulturo uživanja vina.
O kulturi vina pravi, da gre za zgodbo, ki nam pripoveduje, kako je pravzaprav vino pridobilo primat najboljše pijače, da ga imajo na mizi tako diplomati kakor tudi preprosto ljudstvo. Da bi vino spoštovali, moramo o njem vedeti več, zato je avtorjeva želja ozavestiti porabnika, da bo spoštoval vino. Zato pa mora o njem izvedeti nekaj več, saj bo le tako znal polno uživati v njegovem izgledu, vonju in okusu. Pri posameznih vinih v steklenici je sicer običajno zapisano o vsebnosti alkohola, sladkorja in podobno. Toda v vinu je še vrsta vsebin, ki ga bogatijo in v katerih lahko uživamo. Avtor bi rad, da vemo nekaj več o vinu, da ga bomo znali spoštovati in uživati v njem. Avtor popelje bralca tudi po slovenskih vinskih cestah in mu ponuja koristne napotke za spoznavanje in učenje o vinu.
Vino je soustvarjalec zahodne kulture, saj je bilo že v starem veku glavni artikel trgovine. Trgovina je nato postavila temelj razvoja tistega, kar sta potrebovala poljedelec in obrtništvo, zraven pa takoj umetnost in znanost. Vse se je razvilo sočasno. Avtor pri tem razmišlja, da danes vino mogoče nima več teh primarnih značilnosti, ampak dejstvo je, da je bilo soustvarjalec zahodne kulture in to je še danes.