![]()
Iztok Klenar
Marec 2012
ZRELA VINA
V ZGODBAH
Morda ste imeli že kdaj priložnost poizkusiti eno od velikih svetovnih vin v njegovi polni zrelosti. Če ste, potem okusa zagotovo niste pozabili. Zrela vina iz izvrstnih leg omogočajo pregled v davna leta in trgatve, ki so zaznamovale pridelavo vin. Okusi starejših vrhunskih vin so za vsakega poznavalca nekaj posebnega.
kratek opomnik
Uporabimo vsa čutila
- če vino teče počasi in dela klok klok pomeni, da ima dovolj ekstratov in alkohola
- če vino teče tanko in hitro – gre za tanko vino
Igor Jakomin, sommelier
Koper, sept. 2004
Hlapljive snovi, ki so odgovorne za dišave v vinu imajo lastnost, da v tekočem mediju hlapijo. Te snovi pripadajo različnim kemijskim družinam: alkoholi, aldehidi, ketoni, estri, terpeni in mnogi drugi kemični sestavi.
V našem Konventu, ki pokriva vinorodno območje Istre in Primorske, smo se odločili razviti tudi poznavanje dobrega oljčnega olja, saj se vinorodno področje, ki ga pokriva naš Konvent, prekriva z področjem oljk, kjer pridelujejo zelo kakovostna oljčna olja. V ta namen vsako leto ob ocenjevanju vin, ki ga konventuali najpogosteje uživamo doma ob jedi, kot namizno vino, bodisi iz lastne pridelave ali pa pridelave s strani sorodnikov, prijateljev, ali pa znancev. Ne sme pa biti vino kar tako, kupljeno v trgovini. Pridelovalec nam mora biti poznan.
VINSKI KONVENT PORTOROŽ
OCENJEVALNI LIST
Za Konvent pripravil Igor Jakomin leta 2007