Ocenevanje vin

Častivredni Vinski konvent

Svetega Urbana, Portorož

Poslanstvo Članstvo

Iztok Klenar

Marec 2012 

ZRELA VINA

V ZGODBAH

Morda ste imeli že kdaj priložnost poizkusiti eno od velikih svetovnih vin v njegovi polni zrelosti. Če ste, potem okusa zagotovo niste pozabili. Zrela vina iz izvrstnih leg omogočajo pregled  v davna leta in trgatve, ki so zaznamovale pridelavo vin. Okusi starejših vrhunskih vin so za vsakega poznavalca nekaj posebnega.

kratek opomnik 

Uporabimo vsa čutila

 

 Sluh: 

- če vino teče počasi in dela klok klok pomeni, da ima dovolj ekstratov in alkohola

- če vino teče tanko in hitro – gre za tanko vino

Igor Jakomin, sommelier

Koper, sept. 2004

 

VONJ VINA

Hlapljive snovi, ki so odgovorne za dišave v vinu imajo lastnost, da v tekočem mediju hlapijo. Te snovi pripadajo različnim kemijskim družinam: alkoholi, aldehidi, ketoni, estri, terpeni in mnogi drugi kemični sestavi.

 

Naučimo se prepoznati dobro oljčno olje

V našem Konventu, ki pokriva vinorodno območje Istre in Primorske, smo se odločili razviti tudi poznavanje dobrega oljčnega olja, saj se vinorodno področje, ki ga pokriva naš Konvent, prekriva z področjem oljk, kjer pridelujejo zelo kakovostna oljčna olja. V ta namen vsako leto ob ocenjevanju vin, ki ga konventuali najpogosteje uživamo doma ob jedi, kot namizno vino, bodisi iz lastne pridelave ali pa pridelave s strani sorodnikov, prijateljev, ali pa znancev. Ne sme pa biti vino kar tako, kupljeno v trgovini. Pridelovalec nam mora biti poznan. 

VINSKI KONVENT PORTOROŽ                                                                                                              

OCENJEVALNI LIST

 

 

Za Konvent pripravil Igor Jakomin leta 2007