Za Konvent pripravil Igor Jakomin leta 2007
Enostavna oblika 100 točkovnega sistema:
|
Kriterij
|
Št. točk |
Ponder |
Maksimalno št. točk |
|
VIDEZ |
od 1- 10 točk |
1x |
10 |
|
VONJ |
od 1- 10 točk |
4x |
40 |
|
OKUS |
od 1- 10 točk |
5x |
50 |
|
|
|
|
100 |
Opisani hedonistični ocenjevalni sistem se razteza na 3 daljicah, ki predstavljajo posamezne kakovostne parametre vina.
KRITEIJI:
VIDEZ se nanaša na primernost barve, intenziteto obarvanosti, nians in odsevov barve, bistrosti videza in tekočnosti vina, odraz refleksov barve glede na letnik in tehnologijo pridelave vina.
VONJ se nanaša na kakovost vonja: finost, čistost in prepoznavnost vonjave, zaznava določene opisne skupine arome ter same kakovosti, prijetnosti, intenzivnosti in obstojnosti vonja, željen prepoznaven karakter recimo Istrske Malvazije;
OKUS se nanaša na kakovost in ravnovesje okusa: raznovrstnost, večplastnost, eleganca, sortna odkritost, polnost in struktura telesa, intenzivnost, okusnost vina in pa njegova obstojnost v ustih, potencial staranja, persistenca ter splošna harmonija in skladnost okusa in pookusa.
Za ocenjevanje posameznih organoleptičnih lastnosti vina se za degustacijo določajo parametri po naslednji hedonistični 10-točkovni lestvici:
10 - odlično, "odlično vino, zelo rad ga bom hvalil prijateljem"
8 - zelo dobro, 'pohvalno, vino steče, zelo dobro"
6 - dobro, "vino je v redu, rustikalno domače, se da pit"
4 - zadovoljivo, "ne steče, a če daleč okoli ni drugega vina"
2 - komaj zadovoljivo, "ni mi všeč, komaj dobro za bevando "
0 - neprimerno, nezadovoljivo, izločeno, "to pa že ne, fonja"
"Odličja", ki se podeljujejo na podlagi ocenjevanja so naslednja:
- nad 91 točk - velika zlata medalja
- 83,01 - 91,00 - zlata medalja
- 75,01 - 83,00 - srebrna medalja
- 67,01 - 75,00 - bronasta medalja
- 55,01 - 67,00 - častna medalja za sodelovanje
- izpod 55 točk - eliminacija, neprimerno vino