90. srečanja Konventa je potekalo v petek dne 19. septembra 2014 s pričetkom ob 18:30 uri v Vinski kleti Rodica, Truške
Prisotni člani Konventa: Vojko Čok, Lojze Peric, Janko Kosmina, Aljoša Tomaž, Silvan Peršolja, Samo Ščukovt, Marko Mulej in Vojko Starovič
Dnevni red:
1- Sprejem domačina
2. Otvoritev srečanja Konventa
3. Potrditev zapisa junijskega srečanja
4. Priprava na vinski izlet
5. Predavanje o vlogi sommeliera pri negovanju kulture uživanja vina. Predavatelj Samo Ščukovt
6. Večerja
7. Ocenjevanje
8. Razno
Ad. 1
V popoldanskem soncu smo se zbrali pri povsem novi vinski kleti obdani z vinogradi na prelepi poziciji nad vasjo Truške. Klet našega znanca Marinko Rodice s 650 m2 je moderno funkcionalno zasnovana z elektronskim krmiljenjem in jasnimi tehnološkimi linijami. Krasijo jo naravni materiali, kamen položen na prav način, les, tramovi, stara miza na sredi degustacijskega prostora z izgledom istrskega dvorišča. Klet je bila zgrajena tudi s pomočjo evropskih sredstev (730 tisoč € od 1,6 mio €). Klet smo našli bolj ali manj uspešno vsi, razen seveda Aljoše, ki ga je bilo potrebno dodatno navigirat in še počakat na križišču.
Marinko nas je prešerne volje sprejel in ponudil Rose na osnovi Refoška, Caberne Sauvignona, Merlota in Shirasza ter nato še Sivi Pino, ki je bil 8 dni na maceraciji in nas popeljal skozi zgodbo njegove kleti. Imajo 15 ha vinogradov na višini od 250 d0 330 m s 60.000 trsi, z ekološko pridelavo, s certifikatom iz leta 2009 in s precej težavami s ptiči, srnami in divjimi prašiči. Gojijo predvsem avtohtone sorte Refošk, Malvazijo in Rumeni muškat. Ne uporabljajo mineralnih gnojil in tudi ne sintetična zaščitna sredstva, pa vseeno pridelajo zdravo in zrelo grozdje. To je rezultat odkrivanje starih znanj in stalnega iskanja sožitja z naravo z upoštevanjem njenih zakonitosti. Izogibajo se tudi večji uporabi tehnoloških posegov, del vina pridelujejo tudi brez nekih posegov in tudi brez dodanega žvepla. Bela zorijo v glavnem v inox cisternah, pri rdečih vinih, ki prevladujejo, pa Marinko stavi na tradicijo na - lesene sode.
Ad. 2,3,4
Za omizjem je konventuale s čašo Malvazije v roki pozdravil in nagovoril Pretor Vojko Čok. Na kratko je povedal potek in namen srečanja ter vzkliknil: AD MAIOREM VINI GLORIAM. Konventuali so odgovorili: TAKO BODI.
Nato je dal v razpravo poslan dnevni red, ki je bil soglasno sprejet.
Ob zapisu prejšnjega srečanja, ki je bil sprejet brez pripomb, so se člani spomnili ponovno izredno prijetnega druženja pri Škrkovih nad Ankaranom.
Glede ekskurzije je bilo pojasnjeno, da Slavonija in Kutjeva odpade, ker se je sodelovanje med njimi našim Kletarjem skrhalo. Predlagan je bil ponovni obisk hrvaške Istre, ki je stopa z odločnimi koraki naprej. V bodoče pa so lahko zanimivi izleti v Burgelandijo in bližnjo Madžarsko vinorodno območje okoli Soprona.
Ad 5
Pod to točko je prevzel besedo Samo, ki nam je orisal potek tečaja sommelirstva, ki poteka v 2 stopnjah. Prva stopnja je trajala 76 ur, kjer je bil poudarek na senzorični analizi, ki poteka skozi tri vidike, vid, okus in vonj. Pri sommelierstvu gre za združevanje, gre za odnos do vina, narave in tradicije, gre za kulturo, za osebno, pa tudi krajevno in nacionalno v odnosu do vina in uživanja vina ob hrani. Gre za pošten in odprt odnos.
Ad 6
Začetnim kruhkom z namazom bakalaja ter narezku z odlično panceto in domačimi klobasami, siri in pršutom ter olivami so sledili fuži s tartufi in nato še pečena svinjska rebrca, klobasice in piščančja bedrca, poleg pa svež domač paradižnik, krompir in kislo zelje. Zaključili pa smo s domačimi kolački. Poleg pa smo pokušali celo plejado odličnih vin od Malavazij do Refoškov in Shirasza 2009 reserva pozna trgatev. Posebej je napravil vtis Refošk reserva 2009, pozna trgatev, ki je imel za sabo 3 mesece in zorenje v malih sodih. Krasi ga je izredna aromatika sušenega grozdja. Zelo polno in bogato pa je delovalo vino Truške Cuvee 2009, z bazo Refoška in dodatkom Caberme Sauvignona in Merlota. Pri sladici pa se je prilegal Istrski moškat, ki ga je poleg sortnosti krasila še lepa svežina.
Ad 7
Poročanje je tokrat začel Lojze, ki je pohvalil izgled, domačnost in skrbno odbrane tradicionalne materiale. Tudi v Toscani bi Rodica spadal na sam vrh. Bravo. Marko je osebju in njegovi pristnosti in čutnosti namenil samo pohvalo. Silvan je hrano ocenil za zelo primerno kraju in času, pa tudi za zelo okusno. Aljoša je bil nad izborom in strastno razlago o trti in vinu prav tako navdušen. Samo se je pri splošnem vtisu priključil svojim predhodnikom. Temu ustrezna je bila tudi skupna zelo visoka povprečna ocena 8,8. Odlično, za pohvaliti.
Cena večera je bila dogovorjena 25 € po osebi. Marinko pa računa še ni poslal.
Zaključek:
Pri Marinku in njegovi ženi in sodelavcih smo v njunem vinskem hramu preživeli odličen večer. Domače okolje, dobra hrana in vino, lepe zgodbe o vinu in ljudeh, vse to bogati naša življenja. Vsaka čast za smel in pristen pristop in stvaritev, ki odpira nove poti v poglabljanje in bogatenje vinske kulture, ki nam je v užitek, pa tudi v vzgled in ponos.
Zapis pripravil:
Vojko Starovič