Zapisi zadnjih srečanj

Častivredni Vinski konvent

Svetega Urbana, Portorož

Poslanstvo Članstvo

93. srečanja Konventa, ki je potekalo v petek dne 20. marca 2015 ob 18:00 uri v Hiši Refoška, Koper  

 

Dnevni red: 

1. Srečanje z gostiteljem

2. Otvoritev srečanja 

3. Potrditev zapisa zadnjega srečanja 

4. Razprava o osnutku programu dela in finančnem planu za leto 2015; Vojko Starovič in Branko Pavlin

5. Razprava o kandidatih za prejemnike plakete in priznanj; Dravo Ferligoj 

6. Tema slow food, Lojze Peric 

7. Večerja in ocenjevanje

8. Razno 

Prisotni člani Konventa: Vojko Čok, Dravo Ferligoj, Aleksandr Golob, Branko Pavlin, Andrej Škrk, Aljoša Tomaž, Janko Kosmina, Lojze Peric, Samo Ščukovt in Vojko Starovič 

Gostje: Romana in Nataša

Ad 1

Ponovno smo se srečali v Hiši Refoška, seveda ob šanku, kjer smo se takoj grupirali na bele in rdeče, eni smo pokušali belo vino svežo Malvazijo, drugi pa rdeče Merlot Capris. Tokrat naš domačin ni bil Iztok, temveč Jure sin našega Varuha pečata Drava, ki je prevzel gostinski del Hiše Refoška. Jure je usmerjen v kuho, vino pa je tam doma. Lepa kombinacija. V hiši, ki jo je oblikoval Boris Podrecca, narejeni iz materialov iz okolja, kamen, les, terakota, tudi hrano ponujajo iz okolja. Na mizo, kjer pomemben del gostov sestavljajo tudi gosti, ki prihajajo na malico, Jure in njegova ekipa postavi tisto, kar Jure ta dan najde svežega in domačega, od ribe, rakov, školjk do sezonske zelenjave. Pri tem iščejo lepe čiste okuse, ki jih domišljijsko kombinirajo in povežejo z vinom. Standardno določene dneve ponuja brodet, pa tudi bobiče. 

Ad 2

Za omizjem je konventuale s čašo Penine Rose v roki pozdravil in nagovoril Pretor Vojko Čok.  Na kratko je povedal potek in namen srečanja ter vzkliknil: AD MAIOREM VINI GLORIAM.  Konventuali so odgovorili: TAKO BODI. 

Začetek srečanja je bil posvečen slovesu od našega člana in prijatelja Mirana Verdela. 

Pretor je povzel besedo z besedami: Spoštovani konventuali, spoštovana Romana.

Mnogo prehitro se je od nas poslovil Miran Verdel, eden od prvih članov Častivrednega  Konventa Sv. Urbana Portorož. Zaustavila  ga je bolezen, ki jo kljub veliki želji in volji, ni uspel premagati.  Miran oče dveh otrok, je bil človek velikih uspešnih zgodb. Kot celjski gimnazijec  je rasel v generaciji številnih uspešnih Celjanov, tudi članov našega Konventa.  Po diplomi na ljubljanski EF, ga je karierna pot popeljala v politične, poslovne in podjetniške vode. Povsod je pustil uspešno in prepoznavno sled: bil je predsednik Izvršnega svata LJ Šiška, direktor Astre, član uprave IMV in zasebni podjetnik.

Kot ljubitelj druženja in prijateljevanja, dobre hrane in žlahtne kapljice, pa tudi razprav o številnih temah, ki nas obdajajo, je med konventuali našel pravo družbo. Miran je svojo pripadnost Konventu nenehno dokazoval z aktivno udeležbo na naših srečanjih. V spominu nam bodo ostali njegovi  nastopi, kjer je z odkrito in jasno pa tudi kritično besedo krepil  in širil poslanstvo Konventa in s tem tudi ostale konventuale nenehno vzpodbujal, da to počnemo tudi sami. 

Malo je bilo ovir, ki jih Miran ne bi zmogel premagati, da bi se kljub številnim obveznostim, ne udeleževal naših srečanj.  Tudi našega zadnjega srečanja ob Martinovi večerji, ni hotel izpustiti. Ob veliki volji  je zbral  dovolj energije, da se nam je pridružil in nam na polepšal naše druženje.

Svojo  zaljubljenost v morje in navtiko, je Miran nenehno dokazoval, kadarkoli je bila  za to priložnost. Kako globoka in pristna je bila ta navezanost, je Miran izkazal tudi z željo, da bi se z morjem družil tudi v večnosti. Zato vas, spoštovani konventuali  vabim, da vsaj v prvem naslednjem stiku z morjem strnemo spomin  na nepozabno druženje z Miranom z vrtnico ali temu primerno gesto.

Omizje se je od Mirana poslovilo z minuto molka.

Njegova spremljevalka Romana je poudarila kako veliko je Miranu pomenil Konvent. Nikoli ni hotel zamuditi srečanj. Sama je na začetku menila, da gre pač za druženje nekih, ki mislijo, da so pomembni, vendar je kaj kmalu ugotovila svojo zmoto, saj gre za družrnje pristnih prijateljev. 

Po slovesu od Mirana je Pretor podal dnevni red, ki je bil soglasno sprejet. 

Ad 3

Ob zapisu prejšnjega srečanja,  ki je bil sprejet brez pripomb, so se člani spomnili prijetnega druženja za Martinovo našem Urošu v Gažonu., ko je z nami še zadnjič bil tudi Miran. 

Ad 4

Pod to točko je tekla razprava o osnutku programa dela in finančnega plana za leto 2015. Pri planiranih možnih lokacijah je za aprilsko srečanje predvidena Klenarjeva klet v Plavljah, ali pa gostilna Ražman Grčišče, ki je tudi možen kraj septembrskega srečanja, datum srečanja na domu Aljše Tomaža pa smo premaknili na 19. junij. Za izlet pa Gradiščansko ob Nažiderskem jezeru s skokom do Soprana na Madžarskem. Izlet bi kazalo narediti z dvema nočitvama. Na sam finančni plan, ki ga je zakladnik označil za tradicionalno stabilnega, ni bilo pripomb. 

Ad 5

Glede kandidatov za podelitev priznanj je poročevalec Dravo menil, da smo v preteklem obdobju imeli lep izbor, tudi v izkušnji, da ni za verjeti nenadni popularnosti nekega okolja. Sicer pa imamo konventuali na svojih srečanjih možnost predlog oblikovati priznanj tudi drugače, kot so pokazale ocene. Gre za upoštevanje ocene s časovne distance, ki dopolni sliko. Tudi tokrat je časovna razdalja potrdila najvišjo ocene, to je 8,8 za Mirka Rodica in njegovo klet v Truškah. Priznanja pa naj gredo v Istro. Pri vinarjih je to Degrassi iz Savudrije, pri gostincih pa Konoba Nona. 

Ad 6

V tej točki smo se prepustili vodstvu Lojzeta Perica, ki nas je popeljal v svet slow fooda, ki predstavlja gibanje z mnogo globljim pomenom kot pa smo si predstavljali. Ne gre za neko modno muho, kjer se gredo uživanje hrane v več obrokih, marveč za gibanje s plemenitimi cilji, ki se zavzema za pristno lokalno in zdravo prehrano brez umetnih dodatkov.

Gibanje je nastalo 1986 v mestecu Bra v pokrajini Piemonte. Ustanovitelj Carlo Pertini ga je skupaj s svojimi trinajstimi  prijatelji ustanovil kot odgovor na fast food. V tistem času so pri znamenitih španskih stopnicah v Rimu z velikim pompom odpirali Mc'Donald. Carlo in prijatelji pa so se skozi svoja srečevanja v restavracijah in javnim delovanjem v lokalnem okolju, v restavracijah, v združenjih..., postavili glasno v bran tradicionalni kuhinji in začeli propagirati domačo lokalno hrano in pridelavo iz lastnih semen ter ohranjanje eco sistema.

Že v treh letih je gibanje, ki je za svoj znak vzelo polžka, preraslo v mednarodno gibanje. Leta je bilo 1989 v Parizu ustanovljeno mednarodno združenje, ki je prisotno v 150 državah po celem svetu od Brazilije, Venezuele do ZDA in Japonske s 100 000 rednimi in milijon podpornimi člani. Gibanje se zavzema za pravico ljudi in narodov do prehrambene samostojnosti in neodvisnosti, za bio raznolikost prehrane, za lokalno pridelavo in nastopa proti unifikaciji okusov, masovni pridelavi, genetski manipulaciji in uničevanju naravnega okolja.

Ad 7

Večerja se je začela z zanimivim trisem gamberjev na keramični plošči, eden z bučkami, drugi s pršutom in tretji brez dodatkov, sledil je odlična ribja brodet juha, trofie z divjimi šparglji in škampi, nato file brancina s svežimi črnimi tartufi in hrustljavo zelenjavo ter za konec sladki bis s sladoledom, olivnim oljem in pomarančo ter musem iz čiste čokolade. Vse okusno, drugačno in zanimivo. Poleg pa smo na začetku srkali Malvazijo, rumena etiketa, sledilo je Plemenito belo, ki se je odlično podalo k brodet juhi, nato Malvazija Capris in k sladici Malvazija pozna trgatev, same lepe abinacije. Na koncu pa še žganje iz Malvazije.

Poročanje je tokrat začel Aljoša Tomaž, ki je pohvalil dostopnost, odlično parkirišče, pogrešal pa je bolj jasne oznake, da Hiša Refoška premore tudi kulinariko. Vojko Č. je osebje pohvalil, prijazno domačnost in spretnost, pogrešal pa je zgodbo. Andreja so izbor, izvirnost  in okusnost hrane navdušili, Samo pa je pohvalil odnos do vina in abinacije v zaporedju belih sort, ki izpolnile pričakovanja hiše, ki je poimenovana po vinu. Janko je za končni  vtis dejal: odlično. Temu ustrezna je bila tudi skupna visoka povprečna ocena 8,5. Pohvalno, čestitamo. 

Pri ocenjevanju nismo uspeli preveriti odnosa do cene, ker nam je to preprečil Dravo s tem, ko je on sam mimo nas, poravnal ceh. Noben mu tega ni prehudo zameril. Vendar iz izkušenj vemo, da ima Jure zelo dostopne cene.

Zaključek:

Jure z gostinskim delom Hiše Refoška naredil tisto, kar je hiši manjkalo. Snovalci in ustvarjalci so želeli, da bo to hiša, ki bo širila glas in voljo do pridelave dobrega Refoška, ki bo povzdignila njegov pomen in prepoznavnost v dobro celotnega kraja. Toda dobro vino kliče tudi dobro hrano, in Jure tako hrano tudi ponuja. Lep večer in okolje, ki ima še kar nekaj rezerv, kakor se je izrazil naš Pretor. 

Zapis pripravil:
Vojko Starovič