Zapisi zadnjih srečanj

Častivredni Vinski konvent

Svetega Urbana, Portorož

Poslanstvo Članstvo

19. Veliki zbor Združenja častivrednega konventa Sv. Urbana Portorož je potekal v petek pred dnevom dan Sv. Urbana 23. maja 2014 v Restavraciji Marine Portorož s pričetkom ob 17:30.  

 

Prisotni:

Konventuali:, Vojko Čok, Branko Pavlin, Dravo Ferligoj, Aleksander  Golob, Lojze Peric, Silvan Peršolja, Marko Mulej in Vojko Starovič 

Kandidat: Zoran Širca 

Gostje: Tatjana, Helena, Mojca, Magda, Zorana, Majda, Romana, Ada, Nataša, …. 

Na podelitvi in predstavitvi pa še dodatno:

Nagrajenci: Marinko Rodica, Moreno Degrassi in Edi Prodan z ženami

Novinarji: Franc Kranjc iz Primorskega utripa

Ad 1

Ob prihodu so se udeleženci zbrali v preddverju Restavracije Marina ob kozarčku malo sladkastega Montemoro roseja, ki pa se je lepo prilegel k tradicionalnim svežim češnjam iz Brd, s katerimi nas redno razveseljujeta Peršoljata.  Po uvodnem živahnem pozdravljanju, začetnem »nakladanju« in smehu, so se udeleženci preselili v restavracijo, kjer so posedli za lepo aranžiranim omizjem.

Pretor je vse lepo pozdravil, še posebej dame in s kozarcem prijetne Babičeve Malvazije vzkliknil: 

AD MAJOREM - VINI GLORIAM.

Prisotni so odgovorili: 

TAKO BODI.

Ad 2

Po uvodu je Pretor ugotovil sklepčnost in predlagal sprejem dveh sklepov, ki sta bila soglasno sprejeta: 

 SKLEP:  Ugotovi se, da so se konventuali zbrali v številu, ki v skladu s statutom Združenja

                častivrednega vinskega konventa Sv. Urbana Portorož zagotavlja dobro in veljavno

                delo zbora.

 SKLEP: Sprejme se naslednji dnevni red:

1. Otvoritev velikega zbora

2. Ugotovitev sklepčnosti in sprejem dnevnega reda

3. Poročilo Pretorja o delu v preteklem obdobju

4. Sprejem programa dela in finančnega plana za leto 2015

5. Določitev prejemnikov priznanj Konventa

6. Zaključek Velikega zbora

Ad 3

Pretor je v svojem odličnem govoru (priloga št. 1), ki je požel aplavza, ocenil, da je delo Vinskega konventa v obdobju maj 2014 - maj 2015 organizacijsko in strokovno potekalo na ustaljeni visoki ravni ter da je izpolnilo pričakovanja. Poudaril je pomen izobraževanja in degustacij, ki so krepili naša znanja. To nam skupaj s sistemom ocenjevanj in izrekanjem priznanj pravzaprav omogoča soustvarjanje infrastrukture negovanja in širjenje kulture uživanja vina. 

 SKLEP: Sprejme se poročilo o delu v preteklem obdobju.

 Ad 4

Pretor je zatem predal besedo Kanclerju Vojku in Zakladniku Branetu, ki sta na kratko predstavila predlog programa dela in finančnega plana za leto 2015. Pri tem je bilo poudarjeno, da sta bila predloga oblikovana na podlagi predhodnih razprav. 

SKLEP: Sprejme se program dela in finančni plan za leto 2015              

Ad 5

Omizje je v osrednji točki 15. Velikega zbora podprlo in sprejelo predlog, ki ga je podal Varuh pečata in sprejelo naslednji sklep:

1. Plaketo Častivrednega Vinskega  Konventa Sv. Urbana Portorož v letu 2015 prejme Mirko Rodica, Ekološka kmetija Rodica, Truške.

2. Priznanje Častivrednega Vinskega  Konventa Sv. Urbana Portorož v letu 2014 prejmeta: 

⦁ Moreno Degrassi, Vinarija Moreno Savudrija

⦁ Edi Prodan, Konoba Nono Petrovija

Med samim delom je potekala lahka večerja. Za začetek tris marinad, marinirana tuna, losos mariniran v limetini in marinirani gamberi. Za glavno jed pa file brancina v beluševi omaki s prilogo. Prijetno, lahko. Poleg smo pili kar preizkušeno Babičevo Malvazijo. 

Podelitev priznanj: 

Prisotne je nagovoril Pretor (priloga št. 2), ki je poudaril pomembnost trenutka v katerem Vinski konvent po resnem in strokovnem delu desetič podeljuje priznanja za negovanje kulture uživanja vina. Besedo je nato prevzel Varuh pečata, ki je na kratko orisal postopek ocenjevanja in način  izbora okolij in prejemnikov priznanj.  Priznanji je ob čestitkah podelil Pretor, obrazložitev pa prebral Kancler (priloga št. 3). 

Nagrajenci Marinko Rodica, Moreno Degrassi in Edi Prodan so lepo zahvalili in povedali, da jim priznanje pomeni veliko, ker jim govori, da so na pravi poti. V tej smeri si bodo prizadevali tudi v naprej. 

Večer z vini Montemoro vinarja Matjaža Babiča iz Tribana

Prisotne je Pretor povabil k družabnemu in strokovnemu delu srečanja, ki je bil posvečen predstavitvi vin Montemoro mladega vinarja Matjaža Babiča. Žal ga zaradi nujne zadržanosti ni bilo med nami, vendar ga je, sicer dokaj okorno, nadomestil mladi občasni sodelavec....

Gre za mlado vinogradniško družina z vizijo usmerjamo v pridelavo vin, ki morajo poleg sortnosti, polnosti in harmoničnosti odražati tudi tradicijo in značilnosti teritorija. V tem tudi vidijo posebno vrednost vina in njegovo mesto v kulinariki in turizmu.

Naziv MonteMoro izhaja iz njihovega glavnega vinograda, ki se imenuje »Morova Kortina« in se nahaja na Šalarskem hribčku tik ob Kopru. Največjo skrb posvečajo sorti refošk, ki je kralj črnih vin, kakor ga odraža beseda »moro« - črn, temen.  Na devetih hektarjih vinogradov se na naravi prijazen način in z majhnimi obremenitvami in umirjeno rastjo trudijo pridelati zdravo in zrelo grozdje, iz katerega je potem možno pridelati tudi  vrhunska vina. V kleti skušajo tradicijo »nonotov« združiti s sodobnimi spoznanji, da bi v vinih ohranili ves potencial grozdja in omogočili naravno zorenje. 

Poleg refoška gojijo še ostali dve avtohtoni sorti tipični sorti Malvazija in Rumeni muškat. Ostale  sorte pa uporabljajo le za pridelavo zvrsti v kombinaciji z avtohtonimi sortami. Imajo dve liniji vin. Osnovna linija so sveža vina, ki jih polnijo v steklenice s črno kapico. Njihova značilnost je sadnost, svežina in lepa sortna cvetica. Vina višje kakovosti pa imenujemo aMorus in imajo zlato kapico. Njihovo kakovost dosegajo skozi nizko obremenitev trte in skozi selekcije grozdja, daljše maceracije, eno leto zorenja v lesenih hrastovih sodih in šest mesečno ležanje v steklenici. 

Ob poslušanju zgodbe smo pokušali Malvazijo aMorus, MonteMoro refošk in Refošk aMorus. Že prej pa MonteMoro rose in MonteMoro Malvazijo. Besede so se lepo zlile z vini, ki so dobitniki mnogih priznanj predvsem v domačem okolju. To pa nikar tako, saj gre za okolje v katerem se je v glavah skupine istrskih vinogradnikov porodila prava stvar - nastal je Konzorcij vin Istre, ki je plod prepričanja, da je Istra mati dobrega vina. Pri tem konzorcij zasleduje pridelavo vina, ki zagotavlja, da se v vsaki kapljici refoška in malvazije čuti povezava med teritorijem, trto in vinom. In nikoli ne moreš narediti nečesa tako dobro, da se ne bi dalo še bolje. 

Ob kozarcu in poslušanju zgodbe smo bili postreženi tudi s hladnim bifejem, pršutom, salamami, sadjem in siri ter sladicami Zraven pa so kar hitro priletela še vina Rodica in Degrassi. Izoblikovale skupinice in razvile debate o vinu, pridelavi in okusih. Ura se je že pomikala proti polnoči, ko smo se le uspeli raziti.

Zaključek: 

Splošna ocena poteka Velikega zbora z osrednjima točkama s podelitvijo priznanj in večerom z vini Montemoro, je odlična. Poseben pečat pa so večeru dali razpoloženi nagrajenci od katerih smo imeli priložnost slišati še marsikatero lepo zgodbo o vinih, ki bogatijo naše razumevanje in poznavanje vin in vsega kar pomaga razvijati kulturo uživanja vina. 

Portorož, 22. maj 2015            

Zapis pripravil: Vojko Starovič