Zapisi zadnjih srečanj

Častivredni Vinski konvent

Svetega Urbana, Portorož

Poslanstvo Članstvo

95. srečanja Konventa, ki je potekalo v soboto, dne 20. junija 2015 s pričetkom ob 16:00 uri na domu Aljoša Tomaža, Gubčevih brigad 62, Ljubljana.

 

Prisotni člani Konventa: Vojko Čok, Dravo Ferligoj, Aleksander Golob, Silvan Peršolja, Aljoša Tomaž in Vojko Starovič

Prisotni kandidati: Zoran Širca

Prisotne dame: Tatjana, Magda, Helena, Vlasta, Ada, Romana, Nataša 

Dnevni red: 

1. Otvoritev srečanja Konventa 

2. Pokušina in slepo ocenjevanje »domačih« vin in oljčnih olj konventualov 

3. Festival domačih  prigrizkov in dobrot 

4. Razno

V skladu s programom in napotki smo se v  popoldanskem nalivu zbirali na domovanju  Aljoše Tomaža v prijetni vrstni hišici v naselju pri Galjevici na robu Ljubljanskega barja. Hišo ni bilo ravno lahko najti, saj je Kancler zaradi konspiracije na vabilu zapisal številko 62 namesto 63. Toda vseeno smo se tisti izbrani uspeli zbrati. Tudi običajni izgubljenec v iskanju krajev srečanja Aljoša je tokrat našel domov brez problemov, čeprav Vlasta pravi, da se tudi na poti domov zgodi, da se izgubi. 

V simpatičnem atriju z pokrito letno kuhinjo z osrednjo mizo, savno in džakuzijem, angleško travico in še enim omizjem na terasi pred hišo sta nas z začetno pijačo pričakala  Aljošina hčera Meta in njen izbranec, mojster koktaljev Peter. V letni kuhinji pa je kraljeval kuhar Matjaž, sodelavec Aljoše iz KD Group. 

Razpoloženje je bilo takoj na višku. Kaj kmalu smo se z našim damami sporazumeli, da one zavzamejo osrednje omizje pred letno kuhinjo, moški  pa omizje na terasi. Ko smo jim precej kasneje predlagali, da se mogoče združimo, so nas gladko odbile in se veselo in glasno zabavale in krohotale naprej za svojo mizo. 

Prijetno okolje, dobra kapljica in družba prijateljev naredi svoje. Tudi dež je prenehal in na vse nas je posijalo večerno sonce.  Kaj pa človek še rabi. Seveda še nekaj za popit in pojest. In to je bilo odlično in v obilnih količinah. 

Živahna in odlično razpoložena Vlasta se je resnično izkazala s svojo organizacijo. Sledila je prava plejada dobrot. Za začetek hobotnica v solati, polnjeni kalamari z bakalarjem na rukoli in mozarela s paradižnikom in baziliko. Sledile so tople predjedi: frtalja, kozice na žaru in ocvrti gamberi v kokosu. Odlično. Presekali smo s z limoninim sorbetom in pristopili pečenemu odojku, poleg pa mlada čebula

prebranec in mlad pečen krompir, pečena zelenjava in pečena paprika. Za konec pa domač češnjev zavitek. 

Poleg pa smo pili skoraj kompletno linijo Kleti Goriška Brada, od roseja, tradicionalno najljubše pijače

Tomaževih, do Sauvignona, Sauvignonassa  in Modrega Pinota.

Ad 1

Po prekrasnem uvodu smo konventuali pristopili delu. Ob čaši Sauvignona  je prisotne konventuale pozdravil naš Pretor gospod Vojko Čok in povedal namen srečanja ter vzkliknil: AD MAIOREM VINI GLORIAM. 

Konventuali so odgovorili: TAKO BODI.

Ad 2

Sledila je pokušina vin in oljčnih olja. Za potek pokušine je tokrat poskrbel kar Kancler sam, saj se domačin po adrenalinski plovbi prek Atlantika od Bermudov do Azorov, ni uspel pripraviti niti miselno niti organizacijsko za potek procesa pokušine. Kljub temu pa je pokušina ob asistenci Lee, še ene od Aljoševih ljubljenih hčera, potekala dokaj gladko. Tudi to, da je bilo potrebno uvajati novega kandidata, ki je izkazoval določeno rezistenco do novih znanja, ni predstavljalo veliko oviro. Vsa zasluga gre Varuhu pečata, ki je bil tokrat še posebej prešerno razpoložen.

V skladu z  lanskoletnim razmišljanjem o poteku pokušine smo začeli z oljčnimi olji, da si lepo podložimo in podmažemo želodčke, za nadaljnjo zahtevno pokušanje vin. Že med pokušanjem smo složno ugotavljali, da konventuali doma konzumiramo odlična oljčna olja. 

Po napornem ocenjevanju 6 vzorcev olj in v nadaljevanju 6 vzorcev belih in 9 vzorcev rdečih vin, kamor smo po novem uvrstili tudi rose, je prišel čas izračuna povprečij. Da je bilo ocenjevanje res naporno (možno je tudi, da smo k pokušini pristopili s preveč podlage in premalo dosledno odlivali vzorce), kaže tudi dejstvo, da je iz  ocenjevanja izpadlo gruzijsko vino, ki ga iz domovine vina prinesla Romana. Samo preračunavanje ocen je odločno v svoje roke vzel Varuh pečata. V prvem poizkusu sicer ni uspel, vendar je v drugo (kar je treba glede na njegovo stanje šteti za velik uspeh) s pomočjo svoje Helene in Lee vseh 126 ocen uspešno pripeljal do končnega rezultata.

V ozračju napetega pričakovanja so bili letošnji šampinjoni razglašeni v dnevni sobi Tomaževih. Najprej šampion belih vin, nato rdečih in na koncu še oljčnih olj. Vsi tekmovalci so bili deležni bučnega aplavza¸ še posebej pa zmagovalci.

Bela vina:

Pri belih vinih v tekmovanju 6 vzorcev je po nekaj letih ponovno zmagalo domače vino Silvana Peršolje, zvrst iz Rebule, Sauvignonassa in Chardonneya. Drugo mesto sta si z enakim številom točk porazdelila vino Malvazija Vojka Čoka z zlato etiketo, na katero smo kalibrirani že nekaj let ter točeno vino Drava Ferligoja iz Kleti Goriška Brda - zvrst iz Rebule, Sauvignona in Sauvignonassa. Na tretje mesto pa se je uvrstil izbor Vojka Staroviča in sicer litrca Sauvignonasse, znova Klet Goriška Brda. Razpon ocen je bil od 7,6 do 8,0 z izjemo enega vina z oceno 6,1. Odlično. 

Rdeča vina:

Pri rdečih vinih je prvo mesto odnesel Vojko Čok z njihovim domačim Refoškom, ki se stalno vrti v zoni medalj. Ponovno je prišlo do delitve drugega mesta in sicer vino Drava Ferligoja, VinaKoper Merlot točeno in ponovno vino Silvana Peršolje, domače iz Šmarij iz Merlota in nekaj Cabernet Saovignona. Tretje mesto pa je šlo Vojku Staroviču za rdečo zvrst iz Brd vinogradnika Aleša Kristančiča (ne Movia) iz Višnjevika. Razpon ocen je bil od 7,5 do 8,2. Izjemno. Očitno nas je mojster Silvano Peršolja pridobil in navadil na njegove briške kombinacije. Čestitamo, vendar pa je vseeno potrebno malo zamisliti nad to prevlado. No, no, potrebno je tudi upoštevati, da se je poznala odsotnost Braneta s svojimi vini iz Škavc, ki so redno posegala po medaljah.

Oljčna olja:

Pri oljčnih oljih se je ponovno na vrh zavihtelo olje Silvana Peršolje iz njegove domačije v Šmartnem iz  belice in črnice. Sledilo je domače olje Drava Ferligoja, belica 90%,  in nato domače olje pretežno iz Buge Vojka Staroviča, ki je bilo ocenjeno kot ta pravo olje za ribe.  Razpon ocen je bil od 7,7 do 8,3. Odlično, sama deviška olja, brez napak (pri olju je potrebno vzeti v obzir, da gre za razpon od 1 do 9). 

Zaključek: 

Ponovno izredno lepo doživetje. V zelenilu sredi naselja vrstnih hiš so Tomaževi prelepo popoldne in večer. Kar nismo se mogli odpraviti.  Oseben odnos, skrbno pripravljen prostor in odlična kulinarika, pogovori in razpredanja ob ocenjevanju vina in olj. Ponovno smo polno udejanili staro Rimljansko napotilo: Carpe Diem- užij dan. In mi smo ga res užili od dežja do sonca, od svežega popoldneva do pozne noči.                                                                         

Zapis pripravil
Vojko Starovič