Zapisi zadnjih srečanj

Častivredni Vinski konvent

Svetega Urbana, Portorož

Poslanstvo Članstvo

99. srečanja Konventa, ki je potekalo v petek dne 15. marca 2016 z začetkom on 19:00 uri v Gostilni Majda v Ospu.

 

Dnevni red: 

1. Pozdrav domačina

2. Otvoritev srečanja 

3. Potrditev zapisa prejšnjega srečanja

4. priprava Velikega zbora Konventa v petek 20. maja 2016

⦁ Dnevni red velikega zbora 

⦁ Oblikovanje predloga programa dela in finančnega plana za leto 2016

⦁ Oblikovanje predloga za dobitnike plaket in priznanj

5. Večerja in ocenjevanje

6. Razno

Prisotni člani Konventa: Vojko Čok, Branko Pavlin, Andrej Škrk, Dravo Ferligoj, Aljoša Tomaž, Alojze Peric, Samo Ščukovt, Marko Mulej in Vojko Starovič 

Kandidat: Janez Mrak

Ad. 1

Gostilna Majda na koncu Ospa pred mejo z Italijo, ki je tradicionalno štela med boljše gostilne na Primorskem, je kar nekaj časa čakala, da jo obiščemo. In to je tudi dočakala in glej čuda, vsi napovedani udeleženci so prišli tokrat točno, kar ni ravno običajno. Vedno nekdo zamuja, ali pa se izgubi. 

V poznem prijetnem popoldanskem soncu smo se posedli kar za mizo na vrtu ob kamniti ograji, ki loči dvorišče od ceste. V senci mogočnega drevesa smo uživali in veselo kramljali ob pokušanju nam znane odlične Rose penine Klen'art. Kar malo težko in obotavljaje smo se nato le premaknili v notranjost gostilne v tipični dolgi enonadstropni istrski kamniti hiši. Notranjost je prijetna, rustikalna kot neka konoba, vendar obenem tudi bogata. Lahko bi rekli gostinski prostor s primerno težo.  

Naš domačin Igor nas je lepo pozdravil in nam želel dobrodošlico. Povedal je, da so pri Majdi novi, saj so šele pred dobrim letom sprejeli v upravljanje ta lokal, vendar pa so vsi  on, žena in sodelavec izkušena in utečena gostinska ekipa. Sam pa je po osnovnem poklicu sicer pomorec, vendar se je že zgodaj usmeril v gostinstvo in najemal različne lokacije. Na začetku je bilo pri Majdi kar težavno, vendar so se gostje začeli ponovno vračati. In to je dobro. Prihajajo Italijani, pa tudi Avstrijci. 

Ad. 2,3

Za omizjem v gostinskih prostorih je s čašo Domiane 2013 Franca Pucerja in Nove vasi, prisotne pozdravil in nagovoril Pretor Vojko Čok.  Na kratko je povedal potek in namen srečanja ter vzkliknil: AD MAIOREM VINI GLORIAM. Konventuali so odgovorili: TAKO BODI. 

Nato je dal v razpravo poslan dnevni red, ki je bil soglasno sprejet s tem, da je se je preskočilo potrjevanje zapisa prejšnjega srečanja, saj zapis ni bil pripravljen, ker ja Kancler pač nekje pozabil ali izgubil zabeležke iz zadnjega srečanja. Vendar je obljubil, da bo zadevo saniral.

Ad 4

Pod to točko je tekla razprava o pripravah na veliki zbor, o osnutku programa dela in finančnega plana za leto 2015 ter oblikovanje predloga dobitnikov priznanj za leto 2014. Junijsko srečanje bo potrebno še preveriti z A. Ivančičem, ki je sedaj stalno po svetu. Kraj septembrskega srečanja pripravlja Silvan. Za izlet v vinorodno deželo na Gradiščansko v Avstriji in v Sopron na Madžarskem pa program pripravlja Andrej Škrk. Za Martinovo večerja pa so se konventuali zedinili, da bi pogreli stari predlog, da naj bi tradicionalno potekala v domačem okolju pri Rojacu. Finančni plan, ki ga je tudi tokrat kakor ponavadi, duhovito predstavil naš Zakladnik, pa je bil brez pripomb preoblikovan v predlog.

Ob prisotnosti Varuha pečata je bil potrjeno razmišljanje že iz prejšnjega sestanka, da se priznanje podeli Juretu Ferligoju iz Hiše Refoška v Kopru in Tomiju Mencingerju iz Gostilne Pri Mare v Piranu. 

Pod to točko je tekla tudi razprava o pridobivanju novih članov. Sprejet je bil predlog, da se med kandidate sprejme Primož Rojac, odvetnik iz Ljubljan, mlajši brat Uroša Rojca, 

Ad 5

Večerja se je začela s pozdravčkom iz kuhinje – savor s popečenim kruhkom, simpatično in zelo primerno za start. Sledila je hobotnica in sipa v solati z divjimi šparglji, lepi nežni okusi. Hišni fuži s tartufi so bili taki kot morajo biti in tudi Chardonney  Klenar 2013 se je lepo podal. Okusni oradici v pečici s krompirjem in zelenjavo pa se je lepo prilegla Malvazja Korenika Moškon, letnik 2014. Večerjo smo zaključili z zelo okusnim tiramisujem z borovnicami. Pohvala gre tudi domačemu kruhu in oljčnemu olju visoke kvalitete, ki je bilo ponujeno ob hrani. Cena za vse skupaj dokaj zmerna, 30 eur na osebo.

Ocenjevalec Aljoša T.  je ocenil izgled za všečen, skladen in primeren. Očitek je veljal le oznakam, ki niso dovolj jasne in povedne. Marko je osebje ocenil za zelo profesionalno, mogoče celo preveč in premalo sproščeno. Na drugi strani pa nedoslednost pri uniformi, vse različno. Andrej je pri vinih poudaril lokalnost in izbornost, manj so se mu pa zdele primerne poroke s postreženimi jedmi. Pogrešal pa je tudi ustrezno predstavitev vin in argumentacijo izbora. Pri hrani je Samo pohvalil predstavitev, pa tudi izbor in okusnost. Pri končnem vtisu se je Dravo pridružil mnenju Markota, da gre za visok nivo in profesionalen pristop, vendar manjka osebne note. Skupna povprečna ocena je prinesla visokih 8,2. Čestitamo. Domačinom je naše ocene in pohvale skupaj s priporočili prijazno prenesel naš Pretor.

Ocenjevalec za izgled Brane je izgled ocenil za prijeten in ustrezen. Silvan je osebje ocenil za dobro, profesionalno, vendar je nekako manjkala domača nota. Marku samo vino ni bilo najbolj po okusu, vendar pa je pohvalil pristop in vodene pokušine. Aljoši Tomaž se je izbira hrane zdela preveč klasična. Nobene posebnosti. Vojko Č. pa je končno oceno strnil v  dobro, skladno s pričakovanji. Cena degustacija in večerje je bila zmerna, da ne rečemo nizka. Po osebi nekaj nad 20 € - skupaj 215,70 €.  Skupna povprečna ocena je prinesla solidnih 7,7.  K višji oceni bi vsekakor pripomogla prisotnost večje pristnosti in osebne note. 

Zaključek:

Nekoč pomembna gostilna ob sami meji, ki se je vmes tudi malo izgubila, očitno v novih rokah pluje proti stari slavi. Mi jim želimo vso srečo in uspeh.

Zapis pripravil 
Vojko Starovič